24 Ocak 2015 Cumartesi

Whiplash


“İngilizce’de şu iki kelimeden daha çok zarar verebilecek bir kelime yoktur: ‘İyi iş.’”
Toplumumuz, ailemiz ve bunların ışığında koşullanan zihnimiz bizi standart kalıplar dahilinde ‘iyi’ veya ‘yeterli’ olmaya mı itiyor? Sıra dışı olmamızın önünde sıradanlığın güvenlik alanı mı var? Eğitim sistemimizin bizi rekabete ittiği bu ortamda ortalama’nın üzerinde olmak bizi yeteri kadar tatmin olacak bir seviyeye mi getiriyor? Zihnimizin kıyaslama oyununa mı geliyoruz? Referans noktası ile çalışan zihnimiz genellikle bize benzeyen ama bizim biraz daha iyi olduğumuz ortamları seviyor...

Film’deki müzik hocası rölündeki Fletcher’ın yöntemi ne kadar sert olursa olsun, amacı müzisyenleri aşırı zorlayarak onlardan bir Louise Armstrong çıkarmaktır. Bu aşırı sert, aşırı küfür eden ilginç öğretmen, bireylerin içindeki öfkeyi çıkartıp onların pratik yapmaları ve daha fazlasını çıkarmaları yolunda teşvik etmeye çalışır.

 
Malcolm Gladwell’in Outliers isimli kitabında bir konuda yeterince iyi olmak için harcanan süre yaklaşık 2,000 saattir. Yani yaklaşık 2,000 saat piyano çalarsanız, herkes size iyi çalıdığınızı söyler. Ancak piyano konusunda usta olmak için gereken süre ise 10,000 saattir. İyi piyano çalmakla usta olmak arasında 8,000 saat pratik yapmak yatar.
 
Bilginin fazlası ile bol olduğu, dikkatimizin ipliğe bağlı olduğu bu günlerde partik yapma disiplini daha da önem kazanıyor. Bu düşünce tarzımız, aydınlanmak için, sağlık için, huzur için yaptığımız aktiviteler için de geçerli. Lakin bu disiplin sayesinde yapılan eylemler alışkanlıklara, alışkanlıklar da davranışlarımıza dönüşüyor...


Son olarak 5 dalda Oscar Ödülü’ne aday gösterilen filmde müthiş performansı ile J.K. Simmons’ı kutlamak gerekiyor... Müzikler ve baterinin temposu müthiş!
Fletcher: Nieman, bu bölümü kazandın. Yedekler, davulumun üzerindeki kan lekelerini siler misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder