20 Ocak 2015 Salı

The Wall


Açıklanamaz bir şekilde ortaya çıkan görünmez bir duvar, Alice’i dağda bir avcı evinde tek başına yaşamak zorunda bırakır. Tüm insanlardan bağı kopan Alice, daha sonra en iyi arkadaşı ve yoldaşı olacak köpeği Lynx ile ayakta kalmaya çalışırlar. Dana sonra bir inek, bir kedi onun yanında yaşamaya başlar...

Doğa ile iç içe yaşamak, çevreyi ve yaşayan hayvanları gözleyerek, insan ve doğanın ilişkisini sorgulamaya başlar... İnsanın doğaya ait olmadığını hisseder.
Doğaya hükmeden ve doğal kaynakları dilediği gibi kullanan insan bu doğanın bir parçası değil midir?

Ne insanın doğanın hakimi olduğu, ne de oraya ait olmadığı fikirleri gerçeğin çok uzağındadır... Kabile halinde yaşayan atalarımız ve Kızılderililer doğa ile uyum içinde, doğaya ve hayvanlara saygı göstererek yaşamayı bilmişler.

Evren’de her şey sistemlerden oluşur. Bu sistemler arasında kıdem önemlidir. Atalarımızdan daha yetenekli olsak da onlara saygı duymalıyız. Kıdem olarak baktığımızda, en eski Dünya, daha sonra bitkiler, daha sonra hayvanlar ve en sonda da insanlar gelir... İnsanın daha zeki ve yetenekli olması bu durumu değiştirmez.

Alice, doğada kaldığı sürece önceleri zihnine mahkum olur ve acı çeker, intihar etmeyi bile düşünür... Hayvanları onu hayatta tutacak sebebi ve enerjiyi verir. Mevsimler gelip geçer, Alice artık doğanın nasıl işlediğini, mevsimlere göre ne yapması gerektiğini anlamaya başlamıştır.


Doğada doğru veya yanlış, iyi veya kötü diye olayları algılayana tek canlı kendisidir. Mutsuz olan da bir tek odur. Tüm canlılar huzurlu ve mutludur. Özellikle de köpeği Lynx! Canı yansa bile, acısı geçer geçmez tekrardan keyfi yerine gelir köpeğin. Alice’i her gördüğünde heyecanlanır Lynx...
Alice en çok köpeğinden öğrenmiştir; onun neşesinden, merakından, hayat dolu oluşundan...
Daha sonraları ise kabul etme devreye girer. Eski hayatını istemediğini hissetmeye başlar, bu hayattan artık haz duymaya başlamıştır.
Artık “ben” yerini “biz”e bırakmıştır. 
Hayvanları ve doğa ile bir bütündür.
Bu durumdan haz aldığı gibi kendisi ile de gurur duymaktadır...


Not: Kadının film boyunca ismi belli değildir... Alice yazar tarafından konulmuş bir isimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder