28 Aralık 2012 Cuma

Neden Müzik Bizi Harekete Geçiriyor?


Bazı yaygın olarak bilinen gerçeklerin sebeplerini bulup ispat etmek hiç de öyle görüldüğü gibi kolay değil. Müzik seviyoruz ama neden? Hareketlerimizle ilgisi var mı? Beynimiz, müzik ve hareketleri bağdaştırıyor mu?

Hemen linki tıklayıp, James Brown’un müziğini dinleyemeye başlayın... hareket ve duygularınızı hissedin!



Yeni araştırmalara göre öfke, üzüntü ve mutluluk gibi evrensel duygular, tüm kültürlerde hem hareketlerimizle hem de müzik yoluyla benzer şekilde ifade edilmektedir.
Kamboçyalı bir kabile üyelerinden en temel duygularını ifade etmeleri için müziğin hızını, akort seviyesi ve düzenini belirlemesi istenir. Sonuç, tüm kültürlerdekine çok benzer şekildedir.

Dartmouth Üniversitesi nörobilimcisi Thalia Wheatley’in yorumuna göre hem hareketlerimiz hem de müzik yoluyla yapılan duygu ifadeleri benzer dinamiklere sahip.
Bulgular, eski beynin (beynimizin merkezinde yer alan kısım) ses ve hareketlerdeki duyguyu anlama yeteneğinden kaynakladığını destekler nitelikte.
California Üniversitesinde profesör Jonathan Schooler şöyle söylüyor: "Çalışmalar müziğe neden insanlar için önemli olduğunu gösteriyor, müzik bize hareketlerin duygularla olan ilişkisini en temel seviyede anlamamızı sağlıyor.”

Evrensel Duygular

İnsanların neden müziği sevdikleri süregelen bir muamma. Bilimadamları hayvanların da müzikten hoşlandıklarını, fakat insanlara göre farklı tınıları sevdiklerini keşfetmişler. Müzik dinleyen hayvanların beyinlerinin seks, yemek ve sevgi üzerine uyarıldığı gözlenmiş.

Geçmişte yapılan araştırmalarda, hem hareket hem de müzikten kaynaklı duyguları okurken insan beyninin aynı kısımlarında aktivasyon gözlenmiş.

Wheatley ekibi ile birlikte 50 öğrenci ile bir deney yapar. Animasyon top şeklinde ifadesiz bir yüzün duygusunu bilmeleri istenir. Top müzik eşliğinde hareket etmektedir.
Bu öğrencilerin verdiği tepkiler diğer bir 50 öğrenci ile karşılaştırılır.
Hareket ve müziklere verilen tepkiler paralel çıkar.


Kültürel farklalıkları ölçmek için Wheatley ve ekibi Kamboçya’da da benzer deneyleri yaparlar. Hiç daha önce batı müziği duymayan yerel halkın tepkileri çok büyük benzerlikler taşır.

Bu bulgular ispatlıyor ki, müzik insan beyninde hareketlerdeki duyguları anlamak için bir kılavuz görevi görüyor.
Bu da müziğin insanları harekete geçirmekte neden bu kadar güçlü olduğunu açıklıyor.

Bu bulguyu nasıl kullanabilirsiniz?
- Kişisel olarak müzik duygu ve hareketlerinizi motive edebilirsiniz?
- Satış ve Pazarlamada müzik ve hareketler uyum içinde vermek istediğiniz duygu ile bütünleşik olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder