30 Aralık 2012 Pazar

Gülmek Doğal bir Ağrıkesici mi?



Gülmenin ayıp sayıldığı zamanlar bile olmuş... Şimdi ise gülmenin ne kadar faydalı olduğunu konuşuyoruz. Gülme meditasyonları bile var. Bilim de artık bunu ispat ediyor!

İngiltere’de bir araştırmada gülmenin acıya olan dayanıklılığımızın artırdığı bulunmuş. Gözüken o ki, bir topluluk içinde gülmekten kırılırsanız, çevrenizdeki kişilerin de endorfin salgılanmasına sebep oluyor: Endorfin, spor yaparkan salgılanan ve bizi mutlu hissettiren hormon...

Öte yandan acınız varsa, gülmek iyi hissettirecektir. Oxford Üniversitesi Profesörü  Robin Dunbar, devamlı güler-yüzlü olmanın, göğüs ve akciğerler için de iyi bir fiziksel egzersiz olduğunu ve acıyı daha az hissettiğimizi söylüyor.

Bununla ilgili yapılan bir araştırmada, altı değişik deney laboratuvar ortamında, bir deney de Edinburgh Fringe Festivali'nde yapılıyor. Deneklerin küçük gruplarda gülmelerine izin veriliyor. Bunun sebebi ise, kitle içinde gülme ihtimalimizin yalnız gülme ihtimalimize göre 30 kat daha yüksek olması...



Gönüllü adayların bir kısmına "South Park", "Friends", "Mr. Bean" ve "The Simpsons" gibi komedi videoları seyrettirilirken, diğer adaylara “Golf Eğitim” filmi ve “Evcil Hayvan Yetiştirmenin Püf Noktaları” gibi belgeseller izlettirilmiş.

Her bireyin kişisel acı dayanıklılığı deneyden önce ve sonra karşılaştırmış. Ayrıca her bir bireyin ne kadar süre güldüğü de kaydedilerek, toplum içinde kahkaha atamayanları da tespit etmek amaçlanmış. Sonuç olarak gülenlerin acı toleransları yükselmiş, belgesel izleyenlerin ise ya değişmemiş ya da düşmüş.


Acıyı tolere edebilmek, doğrudan endorfin seviyesine bağlıdır. Endorfin, bağışıklık sistemini (immun sistemi) düzenleyerek çabuk iyileşmemize ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmamızı sağlıyor.

Öte yandan sebepsiz yere de olsa gülmenin bir faydası var. Bilinçaltımız, bilincimizden farklı çalışıyor; sorgulamadan ne verirsek onu alıyor. Bu sebeple ortada gülecek bir şey yoksa bile nedensiz yere gülersek, yine de endorfin salgılanmaya başlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder