7 Mayıs 2013 Salı

Iron Man 3



Kötülük... Çok iyi olmasa da hepimiz kötülüğün ne olduğunu biliriz.
Geçi, atalarımız, her olayda bir hayır vardır der...
Kimisi size bir kötülük eder ama yıllar sonra dersiniz ki ‘iyi ki başıma gelmiş’.
Dünyanın en iyi davranışları gibi görünen, algılanan durumlar ise tam tersine olabilir...

İyilik nedir? Var mıdır? Birine iyilik yaptığınızı zannederken, o kişi borçlu duruma düşer ve denge bozulur. Siz ondan bunu geri almazsanız denge tekrardan yerine gelmez.
Aksine, ‘kötülük’, ‘kurban’ için hayatını değiştirecek bir etkendir...


Süper kahramamların yaşadığı ikilem hep buradan gelir, ve birazcık olsun denge sağlamak için hemen bir kötü karakter çizilir ve dikkat buraya çekilir.
Iron Man, klasik hikayelerin aksine hem felsefik yönü hem de Robert Downey Jr. ile örtüşen mizahi dokunuşları ile ayrı bir yeri var.

Iron Man, yani Tony Stark, sevdiklerini kaybetmenin tedirginliği ile  kabuslar görmektedir. Özellikle de güzel sevgilisi Pepper rolündeki Gwyneth Paltrow için endişe duyar...
Filmin ilerleyen karelerinde Pepper da onun hayatını kurtarır, Tony de onun...
Ve sonunu siz seyredin.


Filmin diğer dem vurduğu bir konu ise, bizlere tüm bir sistemin hedef tuttuğu Kaddafi, Saddam veya Bin Ladin gibi bir karakter sunması ve bu kişinin tek suçlu gibi gösterilmesi. Kötü adam karakterleri çok sağlam bir kadro tarafından süprizlerle sunulmuş. Ben Kingsley ve Guy Pearce harikalar yaratmış.

Filmin hem senaristi, hem de yönetmeni 1961 doğumlu, Shane Black. Müthiş bir seri olan Lethal Weapon, Last Action Hero, Kiss Kiss Bang Bang filmlerinden hatırlayabilirsiniz. Bu filmler tüm ortak özelliği, müthiş aksiyon sahnelerinin ve ilginç karakterlerin yanısıra bir felsefesi ve duygusu olması... Ve tabii ki, güldürmesi!


Bu son filmde, Tony Stark ile Iron Man kıyafeti bolca ayrılmaktadır... Iron Man hangisidir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder