13 Kasım 2012 Salı
Neden Kendimizi Gıdıklayamıyoruz?
Genellikle çocukların sordukları sorular, çok basit, çok temel , ama farkında olmadan en çok araştırma gerektirecek nitelikte olurlar. Araştırmacı yazar Gemma Elwin Harris “Big questions from Little People” kitabında binlerce ilkokul öğrencisine soru sormalarını istedi. Ve bilim adamlarını ve filozofları cevap vermesi için davet etti.
Bu sorulardan biri “Neden Kendimizi Gıdıklayamıyoruz?”
Nörobilimci David Eagleman bunu açıklıyor:
Bunu anlamak için beynimizin nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor. Beynimizin en temel faaliyetlerinden biri etrafında neler olup bittiğini kavramaktır. Siz bir yandan gündelik hayatınıza devam ederken, kahvaltı ederken, merdivenden inerken, beyniniz daima bir sonraki adımda ne olacağını tahmin etmeye çalışır.
Nasıl bisiklete binmeyi öğrendiğini hatırlayın; önce pedalları çevirmeye odaklanırsınız. Bu kolay gelmeye başlayınca bisikleti yönlendirmeye geçersiniz, ve her bir hareketinizin nasıl sonuçlar doğurduğunu öğrenirsiniz. Bu tecrübeden beyniniz artık otomatik olarak ne yapması gerektiğini bilir. Yapmanız gereken her hareketi önceden tahmin eder.
Bir şeylerin değiştiğini fark edersiniz, bilinçli bir şekilde kullanmaya başlarsınız. Bu patlamış bir lastik veya kuvvetli bir rüzgar olabilir. Bu deneyimden sonra beyin yeni deneyimleri de kaydedip ototmatik pilota geçecektir.
Bir sonraki adımı tahmin etmek neden bu kadar önemli?
Bu hayatımızda daha az hata yapmamızı ve hayatta kalmamızı sağlar.
Beynimiz kendi hareketlerimizin sonucunu tahmin edebiileceği için kendi kendimizi gıdıklamamız mümkün değildir. Diğer insanlar sizi gıdıklayabilir, çünkü bu davranış sizin beklemediğiniz bir harekettir.
Ne kadar beklenmedik olursa o kadar başarılı olursunuz!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder