15 Nisan 2019 Pazartesi

Ben Senin Bildiğin Erkeklerden Değilim


Kadınların erkek, erkeklerin de kadın gibi davrandığı bir Dünya hayal edebilir misiniz? Kadınlar, her firmada önemli pozisyonları almış, araba, para ve güce önem veriyor. Erkeklere laf atıyor, onları sıkıştırıyor. Erkekler ise daha duygusal, uzun soluklu ilişkiler arıyor. Kadınlar gece barlarda dans eden erkekleri izliyor ve yanlarına kısa şortlu bacakları pürüzsüz erkekleri götürüyorlar. Kasap kadın, kasada ise erkek var. Arabanın lastiği kadın değiştiriyor, erkek arabadan bu durumu izliyor. Kadın eski sevgilisini çocuğu ile bırakıp gitmiş, kendi hayatını yaşıyor. Yapılan haksızlıklara dayanamayan bir grup erkek, erkek haklarını savunmak için gösteri yapıyor. Erkekler kişisel bakım ve kıyafete fazlasıyla düşkün, kadınlar ise bu konuda hiç bir şey yapmıyor, sadece kaslarını güçlendiriyorlar. Evrimsel olarak da bu Dünya’nın geçmişinde kadınlar avlanmış, erkekler ise mağarada çocuk bakmışlar.

Yoksa sizin hayatınızda buna benzer durumlar var mı?
Ataerkil dünyada çok uzun süreden beri erkeklerin baskılarına karşı duran kadınlar, en azından bazı durumlarda erkeklerin eskiden yaptığını şimdi erkeklere yapıyorlar. Bu eril kadınlar elbette dişil adamlar çekiyorlar. Tersine dönmüş bu durum da sağlıklı mıdır? Kadın yüzbinlerce yılın öcünü çıkarmalı mıdır? Oysa aile sistemi dinamiklerinde ortaya çıkan denge ve düzen kuralı bize huzuru getirebilir. Her iki taraf arasında alma ve verme dengesi olmalıdır. Bert Hellinger’in aile sistemi izlenimlerine göre; kadın erkeği takip etmeli, erkek de kadına hizmet etmelidir. İster bu fikri katılalım ister katılmayalım, kadın kadınlığını, erkek de erkekliğini bildiği sürece ilişkiler iki tarafın özelliklerine saygı duyulduğu bir ortamda daha derinleşecek gibi duruyor.


Orijinal ismi Je ne suis pas un homme facile olan filmdeki erkek kahramanımız tabiri yerindeyse nefes alan her kadına ilgi gösterir ve iş yerindeki erkek hakimiyetinden pek memnundur. Ta ki önüne bakmak yerine bir kıza bakarken kafasını vurana kadar. İşte bu hayatının tepe taklak olduğu andır. Bütün roller değişmiştir. Buna anne ve babası da dahildir. Başlarda bu duruma alışamaz ve isyan eder. Oysa zaman geçtikçe o da hayatta kalmak için yapılan en önemli stratejiyi içsel olarak devreye alır: Uyum...

4 yorum:

  1. Netflix'te sürükli olarak karşıma çıkan eseri izleyip, yorumlamanıza sevindim. Sırada hangi Netflix eserini izleyeceğim belli oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok eğlenceli bir yapım olmuş, oyunculuklar da harika.

      Sil
    2. Hemen izledim ve yorumladım :) İlham olduğunuz için teşekkür ederim.

      Sil