2 Ocak 2017 Pazartesi

The Light Between Oceans


“Bir kadın hamile kaldıysa, artık annedir.” [Bert Hellinger]

Her ne sebeple olsun, doğmadan kaybedilen bebekler, aile sisteminde oldukça önemlidir. Genellikle, bu bebeklerin bir ismi veya mezarı yoktur. Bir ölünün ardından tutulan doğal yas sürecinin yerine, kendini ve başkasını suçlama, gizleme ve unutmaya çalışma vardır. Özellikle de, geleneksel toplumlarda fazlaca konuşulmadan örtbas edilir.

Sırlar ise aile sisteminde sıkıntı yaratır ve bir anlamda dışlanmış ve görülmeyen bu aile bireyleri, daha sonraki nesiller tarafından temsil edilirler. Çoğu zaman anne ve babanın da bu olaydan dolayı bilinçaltı seviyede arası açılabilir.

The Light Between Oceans adlı film, Janus isimli ıssız bir adada Deniz Feneri görevlisi olarak çalışan Tom ve eşi Isabel'in hikayesini konu alıyor. Oldukça mutlu olan çift, çocuk sahibi olmaya çalışır. İlk bebek düşer, ona bir mezar yaparlar. Isabel ise kendini suçlamaktadır. İkinci bebeğin de kaderi kardeşininkinden farklı olmaz. Derken, inanılmaz bir olay gerçekleşir... Ölü bir adamın ve bir kız bebeğin içinde olduğu bir kayık adaya vurur... Isabel, Tom’un tüm karşı çıkmalarına karşın, olayı saklayıp, kızı ikinci hamileliğinden doğmuş gibi gösterir.


Filmde başka bir hikaye daha vardır. Zengin bir babanın kızı olan Avustralya’lı Hannah, bir Alman’a aşık olur ve onunla evlenmek ister. Almanların savaşta yaptıklarına kızan yöre halkı hıncını bu Alman gençten (Frank) almak ister. Hannah, babasının itirazına rağmen Frank ile evlenir ve küçük bir kızları olur. Bir gün Frank, bu baskılara dayanamaz ve bebeği aldığı gibi bir kayığa atlar ve denize açılır... Bir daha geri gelmez...

Kızın gerçek annesi ortaya çıktığında, işler sarpa sarmaya başlar. Tom tüm suçu üstlenir... Belki de savaş sırasında öldürdüğü kişilerin kefaretini ödemektedir... Yüzeydeki olayların ötesine baktığımızda, her olayın, her karşılaşmanın, görülmeyen, derin bir seviyede bir anlamı vardır... Sırlar ortaya çıktığında, görmek ve bakmak istemediğimiz gerçeklerle yüzleşildiğinde hem sistem rahatlar hem de sisteme ait bireyler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder