20 Ağustos 2018 Pazartesi

3 Generations


“Her doğum günümde aynı dileği dilerim; erkek olmayı... Benim annem büyüttü. Annemin annesi. Annemin annesinin kız arkadaşı. Arkadaşlarım havalı olduğunu düşünürdü. Oysa tek istediğim normal olmaktı.”
Çocuk ruhlu bir anneanne ve onun kadın sevgilisi, onların yanlarında yaşayan ve kızını babasız büyüten bir anne... Ortada bir tane bile erkek olmayan ailede büyüyen genç kız Ray, kendini dört yaşından beri erkek gibi hissetmektedir. Ray artık on altı yaşındadır ve cinsiyetini hormon tedavisi ile değiştirmeyi arzular. Reşit olmadığı için ebeveynlerinin onayına ihtiyacı vardır. Annesi bu konuda kararsız kalırken, yasal olarak veli hiç görmediği babasıdır.

Anneanne oldukça çocukça davranmaktadır ve eşcinssel olması aile sistematiği açısından kendi annesi ile ilişkisinin sıkıntı olması veya ailesinde bir erkek ile özdeşleşmesi olabilir. Kendi kızını da tam anlamıyla kadın olmayı öğretememiş ve onun da başarısız ilişkiler yaşamasına belki de vesile olmuştur. Annenin şu sözleri onun babasız bir evde büyüdüğünün ispatı gibidir:
“Erkekler veya adamlar hakkında hiç bir şey bilmiyorum. Hayatımda örnek alacak kimse olmadı.”
Tüm bu karmaşa içerisinde, Ray artık erkek hormonlarını almak ister ve babası ile yüzleşir. Geçmişteki bir çok olayın iç yüzünü görmeye başladıkça annesine öfkelenir. Geçmişte kalmış sırlar ortaya çıkar, görmezden gelinen kişiler ortaya çıkar. Tüm bunlar ailedeki gerilimi bir parça azaltır.


Belki de bu ilginç dinamik değişmez. Hala Ray, erkek olduğunu iddia eder. Oysa ruhların cinsiyeti var mıdır? Bir kişi yanlış bir bedende dünyaya gelir mi? Bunlar cevapları zor sorulardır. Cevaplar ne olursa olsun, Ray ailede bir erkek ile özdeşleşmiş gibi gözükmektedir. Ailede dışlanan bireyler daha sonraki nesiller tarafından temsil edilirler. Artık bazı sırlar ortaya çıktığına göre, Ray olayların ötesini görebilmektedir. Annesi de kendi annesinin kurbanıdır. O da belki de kendi ebeveynlerinin... Hiç bir şey kişisel değildir. Olanı olduğu gibi gördüğünde ve kabul ettiğinde, yaşam her zamankinden daha berrak akacaktır...

3 yorum: