10 Haziran 2016 Cuma

Gett


Evlilik, her toplumda, her çağda, gerek sorumluluklar gerekse de içerdiği romantik ilişki açısından bir çok farklılık göstermiştir. İnsanlık tarihi boyunca önce kendini korumak, sonra da üreyip çoğalmak için uğraşmıştır. Böylece, türün devamlılığı sağlanmıştır. Doğal olarak erkek ve kadın arasında her zaman bir ilişki var olmuştur. Çok uzun bir süre, insanlar evliliğe ihtiyaç duymadan yaşamışlardır. TED senaristi ve yazarı Alex Gendler’ın yaptığı araştırmaya göre, evlilik yaklaşık 10,000 sene önce tarımsal kültürlerin ortaya çıkmasıyla beraber, miras haklarının belirlenmesinde bir yol gösterici olarak ortaya çıkmıştır.

Nüfusun çoğalmasıyla, topraklar ve mülk işlemleri daha karmaşık bir hale geldiğinde, devlet ve dini otoriteler de işin içine girmeye başlamıştır. İşte, artık evlilik ilk defa resmi bir kurum olarak ortaya çıkmıştır. Milattan önce 2100 yıllarında yazılı kanunlarda evlilik hakkında kurallar konmaya başlanmıştır. Varlıklı kişilerin birden fazla kişi ile evlendiği dönemler bile olmuştur. Diğer yandan, savaş sonrası erkek nüfusundaki geçici azalış bu duruma imkan verse de, pratik olarak ve demografik açıdan tek eşli evlilikler her zaman daha işlevsel olmuştur.


Milliyetçilik, sosyal statü, sınıf ayrımları ve bunun gibi evlilik kararını etkileyen faktörler arttıkça, evliliklere anne babamız ve diğer kurumlar daha fazla karışmaya başlamıştır. Tüm bu mülk, üreme ve sosyal statü gibi konular evlilik kurumunu yönetirken, hayat yolculuğunda beraber yürüyecek iki insanın arasında duyguyu sevgiyi kimse umursamıyor mu?

Son birkaç yüzyıldır, çiftler evlenecekleri kişiye kendileri karar verirken, boşanmaların da önü açılmaya başladı. Çok kalabalık aileler yerine, çekirdek ailelerde anne ve baba bireyselliklerini yaşayabilir hale geldiler. Ne var ki, bu durum halen bir çoğumuz için geçerli değil.


Gett filmi, kocasından boşanmak isteyen İsrail’li bir kadının mücadelesini anlatıyor. Vivian, artık kocasını sevmiyordur. Bu başlı başına bir boşanma sebebi olarak yeterli midir? Belki siz bile bu soruya anında net bir cevap verememiş olabilirsiniz. Vivian mahkemeye başvurur ve karşında ailevi ve töresel duvarları bulur. Avukatını bile, müvekkili ile ilişkiye girmekle suçlanan dava süreci tüm detayları ile verilmiştir...


Siz evliliği nasıl görüyorsunuz? Bir çok genç gibi evden kurtulmanın bir yolu mu? Güvenceye sahip olmak mı? Bir hedef mi? Çocuk sahibi olmak için yasal ve uygun bir yol mu? Yoksa, hayat denen bu mucizevi yolda yürüyeceğiniz bir sevgili mi?..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder