16 Ekim 2012 Salı

Diet Meşrubatlar: Beyninizdeki Etkisi ve Bel Ölçünüz


Diet meşrubatlar kilo vermenizi sağlıyor mu?

Bu yapay olarak şekerlendirilen içeçekler aslında beyninizi ödül merkezinin kafasını mı karıştırıyor? Physiology & Behavior dergisinin son araştırmasında, hayat tarzımızındaki tercihlerin beynimizi nasıl değiştirdiğine dair bir örnekle karşılaşıyoruz; olumlu veya olumsuz...

Diet meşrubat içenlerin Beyin Taraması

San Diego Universitesi 24 genç yetişkin ile bir araştırma yapmış: grubun yarısı günde en az bir diet meşrubat içenler, diğer yarısı ise yapay tatlandırıcılara karşı bir grupmuş. Bilim adamları saf su ile dönüşümlü olarak tatlandırılmış içeçekleri deneklere verip, Beyin taramaları sonucunda gözler önüne serilen bulgulara bakmışlar.

Sonuç: Diet kullanıcılarının kaudat çekirdekdeki (Caudat Nucleus) aktivatisyonları azalmış.

Bu bölge ödül ve besin alımını kontrolden sorumlu.
Bu bulgular diet ürünlerle obezite arasındaki bağlantı hakkında nasıl bir öngörü verebilir?

Yapay Tatlandırıcılar Ödül Konusunda Kafamızı mı Karıştırıyor?

Çıkan sonuçlara göre, araştırmacılar öngörüsü diet ürünlerin tüketimi ödül merkezi kaudat çekirdeğinin kafasını kaşırtırıyor. Vücud tatlı maddeler alıyor ama kalori olmuyor. Bu sebeple artık şeker beyin için anlamlı bir uyarıcı olmamaya başlıyor. beyin kendini tatlıya karşı kayıtsız kalmayı öğreniyor. 
Güvenilmeyen tahminleri olan diet kullanıcıları daha sonraki tüketimlerinde normalden fazla kalori alma eğilimde oluyorlar.


Basit Tercihler Beynimizi Etkiliyor mu?

Bu çalışmalar şu an için kati deliller vermiyor; sadece beyin aktivitelerine bakarak Diet içeçekler hayat tarzımızı ve sağlığımızı etkiliyor demek için henüz erken. 
Ancak son dönemde karşımıza çıkan “Neuroplasticity” kavramı yaşımızdan bağımsız olarak beynin değişebildiğini, ve nöron ileşiminde yeni yollar bularak bizim için çözümler bulduğu kanıtlandı.Bu sayede öğrenebiliyor, iyileşebiliyor, beyindeki küçük hasarlar karşısında yeni yollar bulunabiliyor. Dolayısıyla yaşam tarzımız beynimizde yeni yollar açılmasını sağkayabiliyor.
Bu sebeple beynimize karmaşık mesajlar gönderen yapay maddeler yerine zihnimizi olumlu yönde geliştirebilecek olumlu faaliyetler öneriyor uzmanlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder