17 Eylül 2011 Cumartesi

The Ramen Girl

“Hazırlanan her kase ramen müşterin için bir hediyedir. Sunduğunuz yiyecek o kişinin parçası olacaktır. Ramen, senin ruhunu taşır.İşte bu yüzden ramen saf sevginin ifadesi olmalıdır... Kalbinden bir hediye”.
The Ramen Girl filminin kahramanı hiç bir işte dört aydan fazla çalışmamış Abby'dir. Onun macerası sevgilisinin elinden kaçırmamak için Japonya’ya gelmesi ile başlar. Ama sevgilisi onunla fazla ilgilenmeyip gidince, büyük hayal kırıklığına uğrayan Abby, büyülü bir “ramen” (Japon erişte çorbası) dükkanı keşfeder.

Ramen ustası adet sihirli iksir hazırlar gibi pişirmektedir yemeği. Neşesi olmayan müşterilerin keyfini yerine getirmektedir. Abby bundan çok etkilenir. Bir şekilde dükkanda ayak işlerini yapmaya başlar. Birden bire bir ışık çakar ve Abby, ramen ustası olmaya karar verir. Başlarda dükkanın sahibi onu hiç istemese de, Abby’nin ısrarı sayesinde onu dükkana kabul eder.
Ne Abby Japonca bilir, ne de usta ve eşi İngilizce... Ancak lisan olmadan da anlaşırlar. Abby işe bulaşık yıkayarak, tuvalet temizleyerek başlar... Ancak usta ona çok sert davranmaktadır. Tüm bunlar Abby'yi yıldırmaz. Usta sınırlarını zorlamaya devam eder, Abby en sonunda pes eder ve devrilir... Ancak yine ayağa kalkar devam eder. Amacından vazgeçmez.



Usta ona dükkanı temizletirken, aslında zihnini ve ruhunu da temizleyip olgunlaşmasını hedeflemektedir. 
“İşe gözyaşlarını çorbaya katarak başla. Kelimelerle düşünmeyi bırak. Kalbini kullan” 
Öte yandan usta, Paris’e giden oğluna dargındır ve üzüntüsünü içine atarak sert durmaya çalışmaktadır. Genellikle, sessiz duran ve insanları iyi analiz ustanın eşi dükkanda dengeleyici unsurlarından.

Ramen yapımı için gereken her malzeme için hassas olan usta bizzat alımları kendi yapmaktadır. Lezzetli bir ramenin ancak tüm detayların mükemmel bir şekilde yapılması ile olacağını bilir. Sonunda Abby’i tekniği öğrenir ancak lezzette bir eksik vardır; Abby duygusunu, ruhunu yemeğine vermeyi öğrenmelidir...


Japonya’nın gelişmiş iş dünyası ve şehirleri ile geleneklerine bağlı kültürünün iç içe olduğunu çok güzel resimlerle veriyor film.
“Bir kase ramen bir evrendir. Deniz, Dağ ve Dünya’dan can bulur. Mükemmel uyumla var olur. Uyum çok önemlidir. Tüm parçaları bir arada tutan çorbadır (evrensel güç). Rameni gözlemle.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder