6 Kasım 2015 Cuma

Chloe & Theo


Bir gün öğretmen sorar: “Beynin temel görevi nedir?” diye... En parlak öğrencilerden biri cevap verir: “Düşünmek!”...

İnsanoğlunun düştüğü en büyük tuzaklardan biri, beynin evriminin belki  yan etkisi budur. Önce konuşma, hesaplama, mantık  ve daha birçok yeteneğin gelişmesine sebep Neo-korteks düşünceleri ile çoğumuzu mahkum etmiştir.

Beynin asıl görevini anlayıp kavrayabilirsek, o güzel organı ona göre kullanabiliriz. Belki de onu bizi koruyan güçlü bir köpeğe benzetebiliriz. Gerektiğinde canavarlaşıp saldıran, gerektiğinde beraberce kaçtığımız... Ama bu köpek devamlı, her an tetikte yaşayabilir mi? Bu durum ona nasıl bir zararı dokunur... Yoksa her köpeğin yaptığı gibi tehlike olmadığında sakin, huzurlu ve dingin mi olmalıdır?

300,000 yıllık insanlık tarihinin son yüzyılında insanlar hızlı bir yaşamın parçası olarak bu duruma ayak uydurmaya çalışıyor. Normalde yürüyen, acil durumda koşan insan, şimdi devamlı hızlı arabaların içinde, ellerindeki cep telefonundan yağan içerik ve mesajları takip etmeye çalışırken – iş temposu, ekonomik parametreler, politik olaylar, tüketim ve daha fazla tüketim... Ve tabii ki yaratılmış rekabet  kısır döngüsü. Sanal bir başarı için oluşturulmuş, kazananın olmadığı rekabet labirenti...

Bu rekabetin, arzunun sonu ise aşırı tüketim ve tüketim sonu da dünyanın kaynaklarının gereksiz yerde kullanılması ve kürsel ısınmaya yol açan faktörleri yaratmak...

Chloe & Theo isimli film, İnuk olan Theo’nun kuzey yarım küreden New York’a gelip insanları uyarma çabasını anlatır. Bizleriz bir çok kabileye toplu bir şekilde Eskimo deriz. Ancak bu toplumlar İnuk, Yupik ve İnupiat diye farklı ırklardan oluşuyormuş. Bu sebeple film boyunca Theo, ona eskimo diyenlere İnuk olduğunu  ve hiç penguen görmediğini söyler durur. Theo’nun asıl amacı dünyadaki küresel ısınmanın dramatik etkilerini anlatarak insanları uyarmak. New York’da insanların şefini ararken sokakta yaşayan, enerjik bir kız olan Chloe ile tanışır.

Batılı dünyaya çok yabancı olan Theo insanların gökyüzünü görmeden bu kadar hızlı yaşamalarına hiç bir anlam veremez. Chloe ona yardım eder, sonrasında Chloe, Theo’dan etkilenir... Ondaki amaç ve masumiyete çekilir... İnsanların kendi kendilerine söyledikleri, oluşturdukları yalanları ortaya çıkarır Theo onun için. Diğer arkadaşları ile beraber yardım aramaya başlarlar.

Dakota Johnson ve Mira Sorvino gibi ünlü oyuncuların oynadığı film oldukça ilginç...
“Artık dönüşüm şart; zihnin dönüşümü!”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder