28 Nisan 2013 Pazar

Biliyoruz, Öyleyse Farkında mıyız?



Her bebek, doğduğunda kendisini annesinin bir parçası olduğunu sanmaktadır. Ondan ayrılmak istemez. Kendi el ve ayaklarını keşfettiğinde, buna çok şaşırır. Kendisini ayrı bir birey olduğunu anladığında ise “ben” oluşmaya başlar. Bir süre sonra ise çocuk çok korumaz ve zayıf olduğunun farkına varmaya başlar. Onun için anne ve baba hayatta kalmak için en kritik iki kişidir. Daha sonralarında ise okulda ve çevrede uyum sağlayarak adapte olmayı öğrenir. Bireysel bir şekilde kendini beden sanan zihin, ancak sosyal olarak hayatta kalacağını öğrenir. Bu bilgi bir çok memeli hayvanda da olduğu gibi genlerimize de kazınmıştır. 

İnsanın diğer hayvanlardan en önemli farkı ise varlığını sorgulayacak kadar farkında olan bir türdür. Bu aşamada, bilinç ve farkındalık birbirinden ayrılır. Bilinç, tek başına varlığının bir bedene sahip olmanın bilincinde olmak, farkındalık ise, var olduğunu algılamak, kavramak anlamına geliyor. Diğer bir deyişle, bilinç için düşünmek yetiyor, farkındalık için ise düşünen bir varlık olduğunu anlamak, düşüncelerini gözlemek yatıyor.


Biyolojik olarak bizi diğer memelilerden ayıran en büyük fark geniş bir cerebral korteksimizin olması... Bu farktan dolayı bir farkındalık seviyemizin olduğunu düşünen bilim dünyası, son araştırmalar ile yeni sorular ile karşı karşıya kalmaktadır.

Önemli bir ölçüde korteksi alınmış bir hasta, kalıcı hafıza taşıyamazken, kendisini hatırlamakta ve hiç karıştırmamaktadır. Nadir rastlanan bir çocuk hastalığı olan “hydranencephaly” durumunda corteks faal değildir. Bu çocuklar bile kendilerini ve tanıdkları kişileri tanıyıp onlara gülümsüyorlar. Araştırmayı yapan Nörobilimciler Carissa L. Philippi ve David Rudrauf, bu bilinci farkındalık olarak tanımlamakta güçlük çekmişler, lakin bu çocuklar konuşamıyorlarmış.

Celebral korteks bu farkındalığın sebebi değilse, bu farkındalığın sebebi ne olabilir? Kuantum fizikçisi Fred Alan Wolf’un değindiği gibi beden ve zihnin ötesinde bir ortak bilinç mi?.. Yoksa sezgilerimiz mi? 

1 yorum:

  1. "Her Bir'imiz, bir Bütün'ün biricik ve tek parçalarıyız"
    muazzam bir düzen
    sevgiyle

    YanıtlaSil