26 Aralık 2019 Perşembe

Marriage Story



Kadın ile erkek birbirine aşık olur ve birliktelikleri başlar. Aşkın hormonları da devrededir. Neslimizin devamını sağlayan bu hormonlar kadın ve erkeğin buluşmasında önemli rol oynar. Ortalama kullanım süresi altı ay ile bir buçuk sene arasındadır. Yıllar geçer ve sürtüşmeler, içine atmalar, çekişmeler, kavgalar ve barışmalar sürüp gider. Bir gün ansızın, tüm birikmişler yüzeye çıkar; bazen sakince bazen de hunharca... “Sen artık çok değiştin” cümlesinin ardından ayrılık kapıdadır.

Nasıl bir kişi ile ilişkiye girmeden çaba harcayıp, bazı oyunlar, planlar yapılıyorsa ayrılırken de son derece hassas davranmak gerekir. Özellikle de çocuk ve çocuklar varsa. Ayrılmak ustaca yapıldığında, güzelce helalleşildiğinde her iki taraf da özgür kalacaktır. Çocuklar da bu anne ve babanın arasında olanlardan en az şekilde etkilenecektir.

Oysa çoğu zaman olaylar böyle gelişmez... Marriage Story (Evlilik Hikayesi) isimli filmde çiftleri durumu da benzer. Biri oyuncu (Nicole) , diğeri yönetmen (Charlie) büyük bir aşkla evlenip bir de çocuk sahibi olurlar. Nicole daha fazla bu evliliği sürdürmemeye karar verir ve bu kararı bile kendisi doğrudan değil, ailesi aracıyla vermeye çalışmaktadır. Tüm yakınlık bitmiş, anlamsız bir duvar girmiştir araya. Evlilik söz konusu olunca işe anlaşma ve hukuksal boyutta dahil olmaktadır. Nicole çocuğunu alıp başka bir eyalete taşınmak ister. En büyük iddiası ise eşi için yaşamış ve hep onun hayatına destek olmasıdır.

İlişkilerde en fazla görülen çarpıklık denge ve rollerde yaşanır. Denge konusunda bir taraf fazla verir (veya verdiğini sanır) ve diğer taraf da fazla alır. En tehlikeli olan durum verdiğini varsayıp fazla almaktır. Çünkü bir problemi çözmek için önce onun farkında olmak gerekir. Rollerde yaşanan dinamik ise her dört kişiden üçünün annesinin oğlu veya babasının kızı olmasıdır. Diğer bir deyişle annesinden tam anlamıyla alamayan kadın, babasından tam anlamıyla alamayan erkek birbirlerini bulurlar. Bu sistemik durumda damat eşinin annesi ile, gelin de eşinin babasıyla daha iyi anlaşır. Charlie’nin kayın validesi ile arası, Nicole’ün kendi annesiyle arasından daha iyidir. Nicole annesi hakkında şikayet ettiği her davranışı sergilemektedir. Reddettiği kişi olma yolunda ilerlemektedir. Çiftin arasındaki diğer bir dinamik, Nicole’ün daha eril, Charlie’nin daha dişil olmasıdır. Belkide saçlarının boyları bile buna bir gönderme yapılması için seçilmiştir. Elbette herkes her türlü saç boyuna sahip olabilir ancak bazı durumlar küçük ipuçları olabilir.


Filmin ilerleyen kısımları boşanmanın yasal boyutları ile sıkıntılı bir hale geliyor. Çiftler adına avukatları yüksek rakamlar alarak, aradaki iletişimi kurmaya başlıyorlar. Avukatlar tarafların zayıf veya öfkeli yanlarından faydalanmaktadırlar. Artık kontrol ellerinde değildir.
“Ceza avukatı kötü insanların en iyi halini görür, boşanma avukatı iyi inanların en kötü tarafını görür.”
Tüm bunlar neden mi böyle olur? 

Bizler iç dünyamızdaki dışa yansıtırız. Özellikle hayatımıza çektiğimiz kişiler bize ayna tutar. Kendi iç dünyamızdaki – çocukluk ve atalarımızdan gelen – dinamikleri anlamadığımız sürece bölünmüş kişiliklerimize uygun başka bölünmüş kişilikler çekip durmaya devam ederiz... Bu kısır döngünün durmasının yolu fark etmek ile başlar... 

10 yorum:

  1. Filmi ben de geçenlerde izledim. Güzel bir film. Zor bir süreç sizde çok iyi özetlemişsiniz elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
  2. Film yorumundan öte ilişkilere dair yorumunuz çok güzel, filmi henüz izlemedim notlarımda var, ilk fırsatta izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncular da harika bir performans sergilemişler.

      Sil
  3. Filmin içerisinde Scarlett Johansson var ise elbette o film iyi ve ilgi çekicidir. Benim düşüncem böyle. Evlilik ve boşanma gibi basit bir konuyu güzel bir yere taşıdığını görür gibiyim. Yazı için teşekkür ederim. Yakın bir zamanda izleyeceğimi kararlaştırmak için güzel bir hatırlatıcı oldu. Repliği de çok beğendim: "Ceza avukatı kötü insanların en iyi halini görür, boşanma avukatı iyi inanların en kötü tarafını görür."

    YanıtlaSil
  4. Peki sizce film nasıl bitiyor, sonu ucu açık bir şekilde verilmişti, yani ileride iyi bir arkadaş ilişkisine mi sahip olacaklar yoksa filmin başındaki gibi mutlu bir evliliğe geri mi dönecekler? Her ne kadar kötü şeyler yaşanmış olsa da karakterler birbirine hâlâ aşık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniden bir araya gelmeleri pek mümkün gözükmüyor. Aralarındaki dinamik değişmedikçe, ilişki sürmeyecektir. Erkek kayın valide ile süper yakınsa, kendi annesini arıyor demektir. Gerçek bir aşk demek zor... :))

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu adam Charlie, kendinde neleri değiştirmeli düzeltmeli...? Detaylı bir yorum olursa güzel olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Charlie'nin yüzeyde yapacağı değişikliklerden ziyade derindeki meselelerini çözerse bir şansı olur. Bu onun eril enerji için babası ile ilgili meselesini çözmesi ile mümkündür. Elbette anne ve baba ile çözeceğimiz meseleler bize diğer konularda da destek olur, alma-verme dengesi, şefkat, öz-sevgi vs... Tabi ki eşi de annesi ile çalışmalıdır.

      Sil