4 Eylül 2013 Çarşamba

Just Like a Woman

        "Dans ederken beyninizi kullanmayın, ruhunuzla dans edin."
Baş kahramanımız Marilyn'in 10 yıllık eşi, işsiz bir şekilde oturmakta ve eşinin kazandığı maaşı geceleri harcamaktadır. 7 senedir çalıştığı firmadan bir sabah, ansızın kovulur, eve gider ve eşini başka bir kadınla bulur...

Tanrılar Okulu'nun yazarı Stafeno D'Anna der ki, "Kurban her zaman suçludur." İyi veya kötü yoktur. Kötülük daima iyilik için vardır. Hayatta ne çekiyorsak, kendi dönüşümümüz için çekeriz. Özellikle büyük yoksunluklar ve acılar çeken kişilerin içindeki 'boşluktan' hakikate ulaşmak daha kolay olabilmektedir.



Benzer bir şekilde Marily'in bakkalda tanıştığı Mısır'lı Mona, 5 seneler çocuğu olmadığı için kayın-validesinin zulmünü kendisine çekmektedir. Marilyn'i ve Mona en büyük ortak yanı ise Göbek Dansına olan düşkünlükleridir. Mona, kültüründen gelen bir içtenlikle dans ederken, Marily ise gece kurslarına gitmektedir.

Başına gelenlerden sonra evi terk eden Marilyn, Santa Fe'deki seçmeler için beş parasız yola çıkar. Yolda Mona ile karşılaşırlar. Kadınsı empati yetenekleri ile birbirlerine destek olurlar. Bir parça Thelma & Louise havasında geçen film keyifli danslarla devam eder.



Filmin bir yerinde, tek başına, bir benzin istasyonu işleten bir Kızılderiliden benzin alırlar. Pek fazla konuşmayan bu adam, Marilyn ve Mona'yı izler. Tartışan Marilyn, Mona'yı orada bırakır gider. Dansöz kıyafeti ile adamın yanına oturur Mona... Bir süre sonra pişman olan Marilyn geri döner ve Mona'yı gelir alır. Adam hiçbir aşamada bir tepkide bulunmaz, olanı o haliyle 'yargılamadan' izler. Kızılderilinin yaşam felsefesinde insan veya doğada olan olaylara müdahale etmek, yargılamak yerine şefkat, uyum ve sevgi vardır...
"Hayatınızda dayanamayacağınız bir an geldiyse, bu değişim olmak üzere olduğunu gösterir..."

4 yorum:

  1. İlginç bir söz! Hayatınızda dayanamadığınız an geldiğinde bu değişimin olmak üzere olduğu..
    Sizde de öyle mi oldu?

    YanıtlaSil
  2. Evet...
    Bu herkes için geçerli; gerekli mesajı alıp, öfke, isyan, inkar gibi bir tepkiden sonra farkındalık, kabul etme ve affetme aşamalarından sonra dönüşüm orada... :)

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Sen degisirsin dunya degisir :)

    YanıtlaSil