17 Aralık 2012 Pazartesi

Güç Duruşu – John Harricharan



Okul yıllarında sınav öncesinde çalıştığınız zamanları hatırlıyor musunuz?

Konsantre olmak, kendinizi okuduğunuz konu vermek, en büyük çabalarımızdan biriydi.
Benim bu konuda yaptığım şuydu: Hemen her şeyi bırakıp başımı ellerimin arasına koyup masaya yaslanırdım. Gözlerimi kapatıp, en huzurlu olduğum sahneyi hayal ederdim. Bu sahne genelde iki yaşımdan beri her yaz gittiğim Sarıkum pilajında sıcak kumların üzerinde yatıp dalga sesleri ile hafif hafif uyuduğum sahnedir. Güneş güzel bir şekilde ısıtırken, rüzgar da serinletecek şekilde eser... 


Bu hayal, beni olduğum ruh halinden her zaman çıkarmakta başarılı olmuştur.
Ve önümdeki ‘gerçek’le 
tekrar yüzleştiğimde ise bu sorunların öyle ya da böyle geçip yazın tekrar tatile çıkacağımı düşününce artık zihnim daha temiz, okumak daha kolaylaşıyor, sınavlar da güzel bitiyordu.


Yıllar sonra okuduğum bir kitapta başka bir kitap refere ediliyor, diğeri bir başkasını...
En sonuda ulaştığım kitap ise Güç Duruşu – John Harricharan; kısa ama çok etkili bir kitap ve ismini verdiği çalışma tekniği.
Bilmediğim uyguladığım taktiğe benzettim ve her alanda uygulanabilir bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

John Harricharan bir iş adamı, konuşmacı ve ödüllü bir yazar. Güney Amerika’nın Guyana’da doğmuş ve sonradan Amerikan vatandaşı olmuş. Orijini Hintli olan yazar batı ve doğu kültürlerini beraber yaşamış. Deepak Chopra, Elisabeth Kubler-Ross gibi ünlü konuşmacılarla birlikte seminerler veren Harricharan'ın verdiği dönüşüm mesajları, kendi kişisel gelişim deneyimlerine dayanmakta.


Kitap özetle, Güç Duruşu denilen bir egzersizden bahsediyor.
Diğer mesajlar ise şöyle:
Doğa ve Tanrıyla ne kadar uyum içinde olursak, hayatımız o kadar sadeleşip ve güzelleşecektir.
Hayatı nasıl karşılarsak öyle olacaktır. Korkularımıza etkin bir şekilde meydan okuyabilmeli ve endişelerimizle yüzleşebilmeli ve yazarın çalışmasını yaparak kendi hayatımızı yaratabiliriz.
Bunun işe yaraması için ödemen gereken bedel zaman, içten bir çaba ve açık fikirliliktir.
İnsana stres yaratan şey sorunun kendisi değil, sorun hakkında ne düşündüğündür.
Bir sorunu düşünmeyi bırakmak için, sadece dikkatini hoş bir anıya yönlendir böylece o sorun düşüncende artık bir yer kaplamayacaktır.

Kitapta ayrıca çok güzel olumlama örnekleri yeralıyor:
“Biliyorum ki, korku düşüncelerimin karanlık tarafından başka bir şey değildir. Kalbime inancın ve güvenin ışığını yansıttıkça korku barınamaz ve hiçliğe gömülür.”
“Ben evrenin bir çocuğuyum. Bu sıfatla mutlu olmak ve kendimi gerçekleştirmek benim doğuştan hakkımdır. Bu hakkımı şükran ve keyifle talep ediyorum.”
John Harricharan: “Hayatında deneyimliyor olduğun şeylerden memnun değil misin? Hayata bakış açını değiştir. İnançlarını değiştir ve gecenin sabaha kavuşacağından emin olduğum gibi eminim ki deneyimlerin de değişecek.”

İşte Güç Duruşu:

1.Adım: Odağını Değiştir
Huzur bulduğunuz ve mutlu olduğunuz bir deneyimi, bir yeri hayal edin. Orda olduğunuzdaki  huzuru hissedin, ortamın sesini, kokusunu duyun.

2.Adım: Vizyonla
Sorununuzun çözülmüş olduğunu görün. İstediğinizi elde ettiğinizi görün, hayal edin, o duyguyu hissedin. Kendinizi sorunu çözmüş, istediğini elde etmiş halde görün. Bunu yaparken karnınızdan yavaş ama derin nefes alın ve verin. Vücudunuzda bu duyguyu hissedin.


3.Adım: Şükret
Vizyonladığınızda elde ettikleriniz için ve hali hazırda elinizde olanlar için şükredin. Şükrederken olumlu cümle ve kelimeler kullanmaya dikkat edin.

Ve hayatın yapacaklarınızı bu ruh hali ve kaleyi fethetmiş ama bir mağrur komutan edası ile yapın, içtenlikle ve anlayarak bol bol şükredin... Ve gerisini hayatın akışına bırakın...

4 yorum:

  1. Merhaba sevgili Deniz, paylaştıkların için çok ama çok teşekkür ederim, bu kitabı yeni bitirdim ve kendimde inanılmaz bir güç hissediyorum. Google'da araştırma yaparken blogunu buldum ve artık burdayım :) Sizi de beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler :) Tabii ki...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba bu kitabi cok aradim fakat bulamadim bulabilecegim bir yer biliyormusunuz yardimci olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bir sahafçıda var gözüküyor.
      http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/guc-durusu-john-harricharan-251790041?mkwid=suTTNRK25_dc&pcrid=58375864047&pkw=&pmt=&ggmktg=PaidSearch*PLA*232251687*22324014567*58375864047*pla**pla-79003160127&rfcr=58375864047&gclid=CNyA0vX0jNICFQcQ0wodLS8HAg&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0
      Bulamazsanız, atölyemize gelip okuyabilirsiniz.
      Sevgiler.

      Sil